Istoric

1996 - 2017

ORIGINI

1994

Inceputurile Centrului MULTIMEDIA in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara sunt strans legate de introducerea studiilor universitare in acest domeniu in cadrul universitatii. In contextul aparitiei in Romania, in prima parte a anilor ’90, a unui numar semnificativ de studiouri particulare de radio si televiziune, in anul 1994 profesorul Toma Corneliu, impreuna cu Radu Vasiu au initiativa infiintarii in cadrul universitatii a unui post de televiziune propriu, TeleUniversitatea, care obtine din partea Consiliului National al Audiovizualului licenta pentru difuzarea de programe proprii. In paralel este abordata si o solutie pentru pregatirea specialistilor si tehnicienilor solicitati de aceste studiouri de radio-televiziune. De la inceput s-a avut in vedere o specializare de nivel invatamant superior de scurta durata, in cadrul Colegiului Electronic din Universitatea Politehnica Timisoara, infiintat prin programul Tempus DECOR (Development of Colleges in Romania), S-JEP 06484/92, colegiu al carui prim director a fost numit profesorul Corneliu Toma.

Tempus

1994-2001

In vederea introducerii unei astfel de specializari, in anul 1994, Universitatea Politehnica Timisoara impreuna cu Bilston Community College, UK, a aplicat pentru un nou program Tempus DRUM (Development of Romanian Universities Multimedia), S-JEP 09838/95, avand drept principal scop introducerea unei specializari multimedia si infiintarea unui centru de invatamant deschis. Cu aceasta ocazie a inceput o stransa colaborare cu David Evans, colaborare care continuã si azi, in mai multe domenii. Pe baza curriculei stabilite impreuna cu expertii din cadrul proiectului, in anul universitar 1996/1997, a fost demarata specializarea Tehnologii Audio-Video si Multimedia la nivel de colegiu, de un mare interes din partea studentilor bucurandu-se cursurile apartinand domeniului televiziunii si tehnicilor multimedia. Pe baza modelelor functionale in Marea Britanie, a fost organizat si infiintat in anul 1996 Centrul de Invatamant Multimedia cu Acces Deschis, care constituie scheletul de inceput al actualului Centru Multimedia.

Pe de alta parte, in perioada respectiva incepeau sa se dezvolte noi si noi tehnologii (cu pregnanta dezvoltarea Internetului si a aplicatiilor aferente). Pentru perfectionarea personalului propriu, precum si pentru aducerea la zi a curriculei si dezvoltarea acesteia in vederea trecerii la cursuri universitare in regim de invatamant la distanta si de lunga durata in domeniul multimedia, colaborarea cu University of Central Lancashire a fost extinsa prin obtinerea finantarii pentru un nou program Tempus TEMIS (Telematics and Multimedia within the Information Society), S-JEP 12086/97, derulat intre anii 1998 si 2001. Un rezultat important al acestui proiect a constat in infiintarea Centrului pentru Tehnologii Educationale, având drept scop cercetarea si implementarea unor tehnologii informationale in sistemele educationale moderne solicitate de dezvoltarea invatamantului la distanta.

Totodata s-a infiinţat Laboratorul pentru Testarea Echipamentelor Electronice si de Telecomunicatii, cu scopul asigurarii suportului tehnic pentru corecta utilizare a echipamentelor tot mai complexe utilizate in dezvoltarea aplicatiilor IT moderne. Contractorul acestui proiect a fost Andrew Marriott, de la University of Central Lancashire, Preston, UK, un sprijin constant al eforturilor noastre. Desi stabilit ulterior in Noua Zeelanda, Andrew continua sa fie interest de ceea ce se intâmpla la Timisoara. Un actor cheie in acest proiect a devenit Oulu Institute of Technology din Finlanda, prin intermediul lui Lauri Kurkela, cu care colaborarea continua si in prezent, chiar daca Lauri s-a pensionat intre timp.

Multimedia

2002

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Parteneri institutionali

Companii

Apartenenta la organizatii internationale

Centrul Multimedia este membru in diverse organizații internaționale:

IEEE – The Institute of Electrical and Electrics Engineers

IADIS – International Association for Development of the Information Society

IAFeS – International Association for e-science (founding member), which continues the former

EATA – European Association for Telematics Applications

ASLERD – Association for Smart Learning Ecosystems and Regional Development

Personalitati

ro_RORomână